Den här sidan är en annons

Peter Ekstrand är rektor för Östra Grevies Folkhögskola. (Foto: Rickard Johnsson)
Populär folkhögskola med ”högt i tak” bjuder på unik studiemiljö
I den lilla byn Östra Grevie mellan Malmö och Trelleborg ligger Östra Grevie Folkhögskola vackert inbäddad i lummig parkmiljö. Sedan 1914 har folkhögskolan funnits här, och tillsammans med systerskolan i Malmö har man utbildat tusentals elever i varierande ämnen.
I huvudskolan i Östra Grevie finns majoriteten av utbildningarna, som exempelvis ett flertal utbildningar inom konst, musikteater och utbildningar till lärarassistent och undersköterska. Systerskolan i Malmö, som startade 1984, har bland annat SFI-utbildningar och högskoleförberedande utbildningar (se faktaruta).
Folkhögskolan har byggts ut i perioder, med estethus för konstnärliga utbildningar, och flera mindre hus för internatboende.
– Många elever väljer inackordering på skolan, berättar rektor Peter Ekstrand. Men sedan Östra Grevie fick tågstation går det att snabbt komma till såväl Trelleborg som Malmö.

I Östra Grevie Folkhögskola med systerskola i Malmö utbildas ca 1000 elever varje år i ett antal olika ämnen. Folkhögskolans
målsättning är att vara en tillåtande plats där människor med olika bakgrund kan mötas och utveckla sin kreativitet. (Foto: Rickard Johnsson)
– Vi är inte äldst, men bland de största i landet, säger Peter Ekstrand. Här bjuder vi på en unik miljö där människor träffas och knyter vänskapsband för livet.
På skolans hemsida utvecklas dessa tankar i ett manifest:
”Vi vill ha ett varmare samhälle som låter fler vara med. Ett samhälle med plats för kreativitet och möjligheter att fortsätta lära genom livet. Ett skönare kunskapssamhälle som ger dig chansen och lusten att utvecklas, oavsett vad du kommer från och vem du är. Oavsett om du behöver en start eller en nystart i livet”

I Östra Grevie Folkhögskola med systerskola i Malmö utbildas ca 1000 elever varje år i ett antal olika ämnen. Folkhögskolans
målsättning är att vara en tillåtande plats där människor med olika bakgrund kan mötas och utveckla sin kreativitet. (Foto: Rickard Johnsson)
– Ja det är så vi tänker, säger Peter Ekstrand. Skolan ska vara en mötesplats med en tillåtande miljö där alla kan få plats. Här kan man träffa människor som man kanske aldrig skulle ha mött annars.
Ibland hör man kritiska röster om att folkhögskolorna är lite flummiga, där man går för att det är trevligt utan någon målinriktning, hur ser du på det?
– Den kritiken bygger på fördomar och är helt obefogad. De som går här är mycket målinriktade och utbildningarna ställer höga krav, vare sig det gäller att kvalificera sig för behörighet till högre universitetsstudier eller yrkesverksamheter. Att det sedan är trevligt att studera i en välkomnande och stöttande miljö underlättar snarare studieframgångarna, säger Peter Ekstrand.
Fakta om Östra Grevie folkhögskola
• Skolan grundades i Östra Grevie i Vellinge kommun 1914. 1984 startade systerskolan som finns på Persborgstorget i Malmö.
• Skolan har drygt 1 000 deltagare per år om all verksamhet räknas in, vilket gör Östra Grevie folkhögskola till en av Sveriges största folkhögskolor.
• I dag finns drygt 80 anställda inom ett flertal yrkeskategorier.
• Boende: Internatboende finns tillgängligt för upp till 68 studerande på skolans område. Här finns även matsal som serverar hemlagad mat till frukost och lunch, och dessutom fika hela dagarna.
• Skolan är politiskt och religiöst obunden, med tre huvudsakliga utbildningsinriktningar:
Konst & Design:
Inom Konst & Design finns utbildningarna Fri förberedande konst, Foto, Grafisk Design, Konstgrafik samt Textil Konst & Design. Övriga kulturutbildningar är Musikteaterutbildningen samt Virtuell kompositör & Ljuddesigner.
Allmän kurs:
Möjlighet att studera motsvarande gymnasiet för att skaffa behörighet för högre studier inom universitet, högskola och Yrkeshögskola. Allmän kurs finns även på grundläggande nivå för de som behöver bli behöriga för studier motsvarande gymnasiet.
Yrkesutbildningar:
Skolan utbildar undersköterskor, socialpedagoger samt lärarassistenter. Utöver detta har skolan Sfi-undervisning med egen betygsrätt samt Studiemotiverande folkhögskolekurs i samverkan med Arbetsförmedlingen.